Svensk Fastighetsmäklare i Torrevieja, Costa Blanca, Spanien

Sälja din Spanska bostad, hur fungerar det?

Intaget

Vi börjar med att boka in ett möte i ditt boende där vi gör en okulärbesiktning samt går igenom prissättningen i området och tar fram ett förslag på försäljningspris baserat på läge, skick, marknad etc. Sedan är det du som säljare bestämmer önskat datum för tillträde, vad som ingår vid försäljningen. Sedan skrivs ett intagsavtal som godkänner att vi får sköta försäljningen.


Köpekontrakt

När vi hittat en köpare upprättas ett köpekontrakt som kallas "Option de Compras" eller "arras". Vi på Göta sammarbetar med advokater/juridiska arepresentanter på ditt språk och som ser till att allt går rätt till. I köpekontraktet anges pris, tillträdesdatum och andra viktiga detaljer. Köparen betalar en handpenning, vanligen 10% av köpeskillingen.


Hos notarien

På tillträdesdagen träffas köpare, säljare, mäklare och juridiska ombud hos en notarie. Det vanligaste och enklaste är att man skriver en fullmakt till sitt juridiska opmbud som då kan sköta alla kontakter med med de instutitoner som är involverade utan att säljaren behöver medverka. Köparens ombud är den som ansvarar för att välja en notarie och för att boka en tid. Hos denna notarie kommer man kontrollera identiteten för båda parterna, samt bostadens legala skick. Om allt är i sin ordning kommer köparen att få sitt ägarbevis, i Spanien kallat "Escritura pública de compraventa."


Slutbetalning

I Spanien är det notarien som mottar betalningen och har ansvaret för att betala in skatter och avgifter. Sedan distribuerar notarien slutlikviden till dig som säljare. Efter att betalningen gått igenom överlämnar du nycklarna till köparen som därefter kan tillträda bostaden.

Avräkning av skatter

Är du skattemässigt bosatt utanför Spanien kommer du först erhålla 97% av köpeskillingen vid försäljningstillfället, medan resterande 3% betalas in av köparen till det spanska skatteverket. Systemet fungerar som en slags säkerhet för att du som säljare ska reavinstdeklarera din bostadsförsäljning och fullgöra din skatteplikt. När du senare har gjort detta kommer du få den resterande delen av köpeskillingen utbetald, det kan ta upp till ett år. Enklast är att låta din juridiska representant sköta denna process.


Dokument du behöver vid försäljning:


 • Lagfart /Escritura
 • Bebolighetsintyg
 • Energicertifikat
 • NIE-nummer 
 • Kvitto för den senaste betalningen av gemensamavgift (urbanisationsavgift)
 • Kvitto på att fastighetsskatten,(I.B.I) är betald
 • Senaste vattenräkningen 
 • Senaste elräkningen
 • Deklarationsuppgifter från föregående år, om möjligt
 • Ett bankintyg 
 • Namn och telefonnummer till administratören för ägarföreningen/urbanisationen
 • Fin de obraDet är vanligt att det är köparen som behöver tid att ordna fram sin dokumentation, eftersom det till exempel tar tid att skaffa ett NIE-nummer för en utländsk köpare. Som säljare bör du förhoppningsvis redan ha tillgång till alla nödvändiga dokument, annars kan vår juridiska representant hjälpa till.


Välkommen att kontakta oss om du har några funderingar eller info gällande vårt arvode.